January 10, 2010

DeVille posters door Martin Kaye (1932-1989) - dutch


De autodidact Kaye, geboren in 1932 in Londen, kwam al op z’n vijftiende in de leer bij een ‘sign writer’ - een maker van showcards en uithangborden. Het zeefdrukken leerde hij in Japan. Hij was ook bezig een complete index van alle bestaande letters maken. Tot aan zijn gewelddadige dood in 1989 – hij werd vermoord tijdens een roofoverval - had hij 60.000 alfabetten geïnventariseerd.

Wie in de jaren zeventig in Amsterdam rondliep, kon er niet omheen: de opvallende concertposters van Paradiso. Martin Kaye ontwierp tussen 1972 en 1983 alle posters voor Paradiso. Kenmerkend waren zijn eigen ontworpen letters, door hemzelf gesneden, helder en groot, omdat Kaye vond dat je de posters moest kunnen lezen als je er op de fiets voorbijreed. Hij werkte in zwart en kleur, vaak ook diapositief. Het gebruik van irisdruk, dat leidde tot een kleurrijk regenboogeffect, was zijn handelsmerk.

Kaye (zeef)drukte en verspreidde de posters zelf. Zijn atelier bevond zich in de kelder van Paradiso en terwijl hij daar aan het werk was, traden boven zijn hoofd legendarische acts op als Bintangs, Herman Brood & his Wild Romance, U2, The Sound en The Jam.

Martin Kaye (bron: kunstbus)

Stichting Martin Kaye

De met Kaye bevriende drukkers Peter van der Linde en Ed Visser hebben zijn nagelaten affiches en documentatie gered uit handen van de deurwaarders die beslag wilden legden op de eigendommen van Kaye. Zij brachten de gehele collectie van een kleine 1100 posters onder in de Stichting Martin Kaye en maakten een inventarisatie. Deze stichting heeft in eigen beheer in beperkte oplage een map uitgebracht met daarin o.a. 16 briefkaarten bedrukt met posters en een dvd met daarop 1048 posters. Een complete set van 1100 verschillende Paradiso-posters is door de stichting in beheer gegeven aan het Affichemuseum in Hoorn.


[video Martin Kaye en de Posters]

Bronnen:
Paradiso Archief m.vanveen
www.kunstbus.nl - (gehele tekst)

Externe Link
- Rock'n'Roll & Blues Heritage Museum, Missisippi, Verenigde Staten

No comments:

Post a Comment

Thanks for your message, we really appreciate it.
~ Just Your Friends ~