February 19, 2010

Idolaat van zanger Willy DeVille? Nou.... nee hoor

Voorzitter Gurrie van Brug van de Willy DeVille International Fanclub zegt het zonder enige spot in zijn stem.

De Amerikaanse muzikant Willy DeVille is inderdaad geen ambtenaar. De broodmagere zanger met zijn lange zwarte haar, zijn dunne snorretje, en zijn buitenissige kleding is een excentriekeling. In West Europa is Willy bekender dan in zijn woonplaats New York. Niet vreemd dus, dat de Willy DeVille International Fanclub in Nederland zetelt. In Zwolle, om precies te zijn. Van de 600 leden wonen er 280 in Nederland.

De fanclub organiseert soms concerten van Willy DeVille, een andere keer zijn het busreizen naar concerten van de artiest. Drie keer bracht de fanclub een cd op de markt met live-opnamen van Willy. Vorig jaar nam de fanclub het initiatief voor een fotoboek van Patricia Steur over de fotogenieke muzikant, met zijn tatoeages en zijn bijzondere kleding.

Over de zanger van hits als Spanish Stroll en Love & Emotion valt genoeg te vertellen. Drie keer per jaar verschijnt het fanclubblad, 36 pagina's dik. Het blad verschijnt in het Duits, Engels en Nederlands.

Toch wil Gurrie zichzelf niet idolaat noemen. Weliswaar heeft hij tientallen persingen van lp's en cd's in huis, een gouden plaat van Willy DeVille, een schilderij van de man, sjaals, shirts en meer, maar idolaat..., nee. " Ik heb ook andere hobby's," glimlacht hij.

Over het fanclubblad: "We geven informatie over concerten, over cd's en over de muziek van Willy, niet over privédingen. Ik ben al jaren bevriend met hem. Als hij songteksten kwijt is, belt hij mij. Elke week hebben we minstens een keer contact. Dat hou je alleen vol, als hij weet dat zijn privédingen privé blijven."

Niks in het fanclubblad dus over de verslavingen waar Willy DeVille onder te lijden had, niks over zijn vrouw of familie. " Ik kon goed opschieten met de tweede vrouw van Willy," zegt Van Brug. " Toen ze overleden is heeft Willy me heel vaak gebeld. Maar daarover ga ik niks vertellen. Een artiest moet een imago hebben. Dat imago moeten mensen vooral zo houden. Ze hoeven niet te weten dat Willy achter de schermen een gewoon mens is. Dat is voor niemand interessant."

Eén anekdote dan? "Okee. Ik heb een keer een concert van Willy DeVille meegemaakt in Amsterdam. Het was een opwelling, We liepen gewoon naar binnen, en hij begon te spelen. Het was in café het Aapje. Vijftien man publiek. Zulke gebeurtenissen zijn leuk."

De Willy DeVille International Fanclub organiseert op 1 maart een internationale fanclubdag in Zwolle. Willy DeVille zelf zal daar niet zijn. Wel spelen Erik Neimeijer and Friends, die WillyDeVille-songs doen. En er is ook een beurs met Willy DeVille-curiosa.

De Willy DeVille Fanclubdag is zaterdag 1 maart in café De Livingroom, Gasthuisplein 23 in Zwolle, vanaf 14 uur.

door Hemmy van Reenen [www.destentor.nl] donderdag 19 februari 2009 |
Laatst bijgewerkt op: vrijdag 05 maart 2010 |


No comments:

Post a Comment

Thanks for your message, we really appreciate it.
~ Just Your Friends ~